Hoe werkt een zweefvliegtuig?

Wetenschap & Techniek
Hoe werkt een zweefvliegtuig?

Ze zijn een stuk stiller dan normale vliegtuigen en komen altijd lekker rustig overvliegen: zweefvliegtuigen! Hoe blijven die in de lucht?

Geen motor

Hoe lang een zweefvliegtuig kan vliegen, hangt niet af van hoeveel brandstof er in de tank zit. Want zweefvliegtuigen hebben geen motor en dus ook geen brandstof om in de lucht te blijven.

Maar ook niet om op te stijgen! Daarom wordt een zweefvliegtuig door een ander vliegtuig de lucht in getrokken aan een touw. In de lucht gaat dat touw los en zweeft het vliegtuig!

Thermiek

De thermiek bepaalt hoe lang een zweefvliegtuig kan blijven vliegen. Ther-wat? Thermiek!

Thermiek gaat over warme lucht. De zon schijnt op de aarde, en daardoor warmt de aarde op. En de lucht wordt daardoor ook warm. Warme lucht stijgt op, en deze opstijgende warme lucht heet thermiek.

Meten is weten

De bestuurder van een zweefvliegtuig is constant op zoek naar warme lucht om op te blijven zweven. Dat ziet de piloot aan een metertje bij het stuur. Als er veel thermiek is, geeft de meter dat aan.

Lekker lang zweven

Als er geen goede thermiek is, duurt een vlucht soms maar vijf minuten. Maar als het goed gaat, kan een zweefvliegtuig uren in de lucht hangen!