Wat is een zelfrijdende auto?

Wetenschap & Techniek
tesla

Zelf rijden

Zie jij het al voor je? Je ouders hoeven je niet meer naar school te brengen, maar jij mag zelf met je eigen auto naar school. Je bent aan het gamen, terwijl de auto je veilig naar school brengt. Een droom die uitkomt!

Betekenis

“Een zelfrijdende auto is een auto of vrachtwagen die zelfstandig kan sturen, maar ook zelfstandig kan optrekken en afremmen. Je hebt geen handen en voeten nodig tijdens het rijden”.

Lees ook: Hoe komt het dat een auto harder kan dat hij mag?

Cruise control

Er zijn verschillende niveaus van zelfrijdende auto’s. Veel auto’s hebben al cruise control. Je stelt je auto bijvoorbeeld in op 100 km per uur en je auto blijft dan op die snelheid rijden terwijl jij je voet van het gaspedaal kunt halen. De bestuurder moet dan nog wel goed opletten en zelf sturen. Dit systeem is al een kleine stap naar een zelfrijdende auto. 

Inparkeren

Stapje voor stapje worden steeds meer nieuwe systemen en technieken bedacht die het autorijden steeds makkelijker en veiliger maken. De meeste auto’s zitten nu in het tweede niveau. Zo zijn er al auto’s die zelf kunnen inparkeren zonder dat jij wat hoeft te doen. De bestuurder moet nog steeds goed opletten hierbij, anders gebeuren er ongelukken.  

Zelfstandig

Het hoogste niveau is niveau vijf. Bij dit niveau kan een auto geheel zelfstandig de weg op, zonder dat er iemand in de auto zit.

Veilig

Een zelfrijdende auto kan om zich heen kijken en zelfstandig reageren als er gevaar dreigt. De auto geeft een seintje als een ambulance, politie of brandweer aankomt. De auto gaat alvast aan de kant terwijl je nog niet eens een sirene hoort.  De auto geeft ook een seintje naar een achterliggende auto als er een file komt. Wie wil zo’n auto nu niet?!

Testen

Wanneer gaan we nu voor het eerst de zelfrijdende auto op de weg zien? Fabrieken zijn volop aan het testen met zelfrijdende auto’s. Natuurlijk nog wel onder begeleiding, want stel je voor dat er toch nog iets misgaat. Ojeej!

Toekomst

Fabrikanten denken dat het niet zo heel lang meer gaat duren voordat de eerste volledig zelfrijdende auto’s op de weg zal verschijnen. De topmannen van Ford en van Nissan verwachten de eerste volledige zelfrijdende auto al in 2020. De topman van Jaguar en Land Rover denkt dat het in 2023 zal gebeuren.

Werkelijkheid

Wat denk jij? Zou je droom werkelijkheid worden, dat je binnen twee en vijf jaar zelf in je eigen auto naar school komt terwijl je gamet? Hoe cool zou dat zijn?!

Bron: Techreview.nl - Danny Bijl