Wat doet de bank met mijn geld?

De maatschappij
bank geld

Wat lijkt het heerlijk om bij een bank te werken. Lekker de hele dag met al dat geld spelen. Gelukkig doen ze bij een bank wel nuttige dingen met je geld. Wat doen ze daar eigenlijk precies mee? Je geld wordt niet op een vaste plek bewaard, maar het wordt gebruikt om weer geld mee te verdienen. Hoe dat precies zit, lees je hier!

Geldauto

Bij een geldautomaat kan je niet alleen geld opnemen, je kunt ook geld storten. Nadat je het geld gestort hebt bij een automaat, wordt het opgehaald door een geldauto. Dat geld komt opnieuw in omloop. Het blijft natuurlijk wel jouw geld, want het staat nu op jouw bankrekening. Je maakt als het ware een afspraak met de bank: ze mogen jouw geld gebruiken, maar je kunt ook altijd het geld weer opnemen.

Rente

In ruil voor het gebruik van jouw geld, krijg jij als beloning: rente. De bank probeert van al dat geld van particulieren meer geld te maken. Mensen die een nieuw huis kopen, sluiten bijvoorbeeld een lening af bij de bank. Ze betalen altijd meer terug dan ze geleend hebben. Dus daaraan verdient de bank geld. Als de mensen het geld niet terugbetalen, mag de bank het huis verkopen. Dit is zeer belangrijk, omdat de bank nooit jouw geld mag opmaken.

Reserves

Je geld wordt dus niet op een vaste plek bewaard, maar wordt gebruikt om weer geld mee te verdienen. Maar wees niet bang, je kan je geld weer opnemen wanneer je wilt. De bank moet namelijk reserves aanhouden om iedereen die dat wil hun geld meteen terug te kunnen geven.