Hoe kan je geld pinnen?

Wetenschap & Techniek
bankpas in iemands handen

Je steekt een pasje in een machine en er komt geld uit een gleuf rollen! Hoe kan dat toch?

Magnetische strip

Op iedere bankpas zit een magnetische strip (die zwarte streep op je bankpas). Als je je pas in de gleuf van een pinautomaat stopt, leest de kaartlezer die magnetische strip. In pinautomaten zit een computer. Die computer zet de magnetische strip om in nullen en enen (die nullen en enen noem je de binaire code). Alle computers werken met die nullen en enen, ook de computer waar jij nu op aan het internetten bent. De nullen en enen zorgen ervoor dat informatie wordt overgedragen, bijvoorbeeld van de ene computer naar de computer.

Informatie

In het geval van de pinautomaat wordt er informatie verzonden van de computer in het pinautomaat (die noemen we even de pincomputer) en de centrale computer in de bank. De centrale computer weet nu dat je wil gaan pinnen. Er wordt aan je gevraagd om je pincode in te toetsen. Zo weet de centrale computer zeker dat de eigenaar van de pas ook degene is de wil pinnen. De pincode wordt doorgestuurd naar de centrale computer die de code controleert. Klopt de code, dan geeft de centrale computer opdracht aan pincomputer om geld uit te keren.

Saldo-check

Daarna moet je intoetsen hoeveel geld je wilt opnemen, dit wordt door gestuurd naar de centrale computer. Die computer kijkt na of je wel genoeg geld op je rekening hebt staan en hoeveel je maximaal mag opnemen. Klopt dit allemaal, dan wordt je transactie geaccepteerd en geeft de centrale computer opdracht aan de pincomputer geld uit te keren. Kun jij weer lekker winkelen!