Hoe is geld ontstaan?

Cultuur
Hoe is geld ontstaan?

Heel vroeger bestond geld nog niet! Kan jij het je voorstellen? Je kon toen alleen ruilen met producten, maar sinds 300 voor Christus liet Alexander de Grote munten maken van goud. Toen konden mensen ruilen met munten.

Ruilen

Toen geld nog niet bestond, werd er geruild met bijvoorbeeld eten. Dit was super irritant! Je kon niet ruilen, want eten bederft en je kon niet altijd krijgen wat je wilde. Later werd er geruild met dingen die niet bedorven, zoals zout of metaal.

300 v.Chr. 

Alexander de Grote liet rond 300 voor Christus munten maken van goud. Het gewicht van de munt bepaalde de waarde. Dit was heel fijn, alleen aantrekkelijk voor dieven! Toen ze erachter kwamen dat dit niet handig was, kon je je geld naar de bank brengen. Bij de bank was je goud veilig opgeborgen, je kreeg een stukje papier dat je kon inwisselen voor je goud. Dit stukje papier, is nu briefgeld!

Wist je dat...

we in Nederland sinds 1 januari 2002 met de euro in plaats van de gulden betalen. De euro is ingevoerd om overal in Europa met dezelfde munt te kunnen betalen.