Waarom eten Amerikanen kalkoen met Thanksgiving?

Dieren en planten
Kalkoen

Thanksgiving Day is een Amerikaanse feestdag. Op deze dag komen families samen om dank uit te spreken voor de oogst en alle andere goede dingen in het leven. Traditioneel eten mensen cranberries, aardappelpuree en natuurlijk een hele grote kalkoen.

God bedanken

De eerste Thanksgiving Day werd gevierd in 1621. In dat jaar verhuisde een groep Europeanen naar Amerika. In november hadden zij net hun allereerste oogst binnengehaald. Om dit te vieren organiseerden ze een groot feest om God te bedanken. Dat deden ze met veel eten.

Een levende kalkoen

Lekker veel vlees

In die tijd was de kalkoen in Europa populair om gegeten te worden met kerstmis, ook een feest waarbij veel gegeten werd. De mensen uit Europa die naar Noord-Amerika verhuisden namen daarom wat kalkoenen mee. Dat bleek onnodig. In Amerika leefde een nog veel grotere soort kalkoen. Lekker veel vlees dus, moeten de kolonisten gedacht hebben. En daarom zijn ze kalkoen gaan eten op Thanksgiving.

Een levende kalkoen

Een ander leuk weetje is dat sinds het presidentschap van Harry Truman elk jaar een levende kalkoen gratis verleend wordt. Deze kalkoen wordt niet opgegeten.