Wat betekenen de puntjes onder Spanje op de Euromunten?

De maatschappij
Euromunt

Heb jij wel eens goed naar de euromunten gekeken? Misschien is dit je dan wel eens opgevallen. Op de munten van 10, 20 en 50 cent en die van 1 en 2 euro staan landkaarten. En op die kaarten zie je onder Spanje een aantal kleine puntjes. Best vreemd, want onder Spanje liggen helemaal geen eilanden! Wat doen die puntjes dan daar?

Geschiedenis

Eerst een kleine geschiedenis over de kaart op de euromunten. Op het eerste ontwerp staan de vijftien landen afgebeeld die lid waren van de Europese Unie (EU) toen de euro in 2002 werd ingevoerd. Niet al deze vijftien landen gingen ook echt de euro gebruiken. In Groot-Brittanië, Zweden en Denemarken is de Euro nog steeds geen wettig betaalmiddel.

Kritiek

In de landen van de EU was er veel kritiek op het eerste ontwerp. Zo vonden mensen het gek dat er landen op de munt stonden waar niet met de euro betaald kon worden. Ook zouden de Britse eilanden op een kat lijken, Europa zag er maar gek uit zonder Noorwegen (geen EU-land) en Zweden en Finland leken volgens sommigen te veel op piemels!

In 2007 kwam er een nieuw ontwerp voor de kaart op de Euromunten. In steeds meer landen kon je namelijk met de euro betalen. De Britse eilanden werden aangepast en Noorwegen werd aan de kaart toegevoegd.

De rest van Europa werd nu als een geheel afgebeeld in plaats van als losse landen. Vanaf 2007 is de kaart op de euromunten dus eerder een kaart van Europa dan een kaart van de EU of de eurozone.

Lees ook: Wat betekenen de letters eypo op het eurobiljet?

Over de stipjes

Dan nu het antwoord op de vraag over de drie stipjes. Deze verwijzen naar de Canarische eilanden, ook een onderdeel van de Eurozone. Volgens een interview met Luc Luycx, de Belgische ontwerper van de euromunten, moesten de Canarische eilanden achteraf worden toegevoegd op verzoek van Spanje. Eigenlijk wilde Luycx op die plek een echtheidskenmerk willen plaatsen, een zogenaamde latent image. Hierdoor zouden de euro's moeilijker te vervalsen zijn.

Eilandjes

Maar omdat Spanje de Canarische eilanden zo graag op de euromunten wilde hebben, werd besloten om het echtheidskenmerk niet te plaatsen. De eilanden kwamen wel op een andere plek terecht dan waar zij in werkelijkheid horen te liggen.

Ook zijn de eilanden naar verhouding groter afgebeeld ten opzichte van het Europese continent dan in werkelijkheid het geval is. Anders zouden ze namelijk niet met het blote oog zichtbaar zijn. Maar dit werd door Spanje op de koop toegenomen. Op de nieuwe kaart van 2007 zijn de Canarische eilanden wel nog iets kleiner gemaakt.

Eurobiljetten

Op de eurobiljetten staan ook kaarten van Europa. Bij het ontwerpen van deze kaart zijn eerst duidelijke regels bedacht voor de eilanden. Als eilanden groter zijn dan 400 km2 mochten deze op de biljetten komen. Maar er is een uitzondering. Ons eigen Texel!

Bron: De Nederlandse Bank

Wist je dat...

De naam van Luc Luyck (de ontwerper van de euromunten) op iedere euro terug te vinden is? Op elke munt zie je rechts zijn initialen staan: LL.