Waarom is een 10 euro cent muntje kleiner dan een 5 euro cent muntje?
Het verschil tussen muntjes moet groot genoeg zijn, anders herkennen automaten het verschil niet. Daarom is ervoor gekozen om het muntgeld te verdelen in series die verschillen in grootte en kleur. Zo is 1, 2 en 5 cent de laagste serie.
Verschil
Stel dat je elk muntje steeds een stukje groter zou maken, dan wordt de 2 euro best wel groot. Het verschil tussen de muntjes moet namelijk wel groot genoeg zijn, anders herkennen automaten het verschil niet.
Series
Hele grote munten, dat is niet zo handig in je portemonnee! Daarom is ervoor gekozen om het muntgeld te verdelen in series. Zo is 1, 2 en 5 cent de laagste serie. Daarna komt een serie van 10, 20 en 50 cent. En de hoogste serie is die van 1 en 2 euro.
Kleiner muntje
Binnen zo'n serie is de kleur van de muntjes hetzelfde en is het muntje met meer waarde een stukje groter dan de vorige. Om te voorkomen dat de duurste munten te groot gaan worden, begint de nieuwe serie met een wat kleiner muntje dan de grootste van de vorige serie. Dus: 10 cent is kleiner dan 5 cent. En 1 euro is weer kleiner dan 50 cent.
Kleuren
Maar je kunt ze dus ook door de kleuren uit elkaar houden. De muntjes van 1, 2 en 5 cent zijn roodkleurig, gemaakt van staal met een laagje koper. De 10, 20 en 50 cent muntjes zijn gemaakt van 'Nordic Gold' en zijn geelkleurig. En de 1 en 2 euro munten tot slot zijn een combinatie van laagjes nikkel-messing, koper-nikkel en nikkel.