Wanneer gaat het luchtalarm af?

De maatschappij
Luchtalarm, Oorlog, Calamiteit, Willem Wever, Sirene, Eerste maandag

Het luchtalarm is een sirene die gebruikt wordt om de bevolking te waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Het luchtalarm is in de oorlog in het leven geroepen om te waarschuwen voor lucht-bombardementen, vandaar de naam luchtalarm. Nu wordt het alarm vooral gebruikt als er gevaarlijke stoffen in de lucht terecht zijn gekomen.

Het luchtalarm wordt aan en uitgezet door de brandweer, die noemt het ‘t Waarschuwings en Alarmeringssysteem (WAS). Het alarm gaat elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur af om te testen of íe het nog doet. Wanneer er een gevaarlijke situatie is, bijvoorbeeld een brand waar giftige rook bij vrijkomt, beslist de Hoofdofficier van dienst bij de brandweer of het luchtalarm aangezet wordt en waar.

In Nederland staan 4275 sirenes die allemaal apart van elkaar bediend kunnen worden. Als het luchtalarm afgaat moet je naar binnen en de ramen en deuren dicht doen. Als je veilig binnen bent moet je radio en televisie aanzetten op de rampenzender. Welke zender dat bij jou thuis is, staat op de website ‘denk vooruit’. Via deze zender krijg je meer informatie over de ramp en informatie over wat je moet doen om veilig te blijven.