Waarom zit er een piek op de kerstboom?

De maatschappij
kerstversiering

De eerste pieken hadden de vorm van een ster. De ster verwees naar de ster die de Drie Koningen de weg wees naar de geboortestal van Jezus. In veel landen, zoals bijvoorbeeld Amerika, wordt de top van de kerstboom vaak nog steeds versierd met een ster.

Rode appeltjes in de kerstboom

De Germanen versierden in december groene takken met rode appeltjes als teken van vruchtbaarheid. Ze vierden hiermee dat de dagen vanaf eind december weer langer werden. Het vruchtbare seizoen was in aantocht! Later is dit Germaanse feest door de kerk omgevormd tot het kerstfeest, waarbij we de geboorte van Jezus vieren.

Waar lijkt de piek op?

Waarom de piek bij ons zo’n bijzondere vorm heeft gekregen is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen zeggen dat onze piek nog steeds lijkt op de kerstster, andere vinden de piek meer lijken op een doorspieste appel vanuit de Germaanse wintertraditie.

Er zijn ook mensen die zeggen dat de vorm van onze piek helemaal geen speciale betekenis heeft. De vorm van de piek zou zijn bedacht na de uitvinding van een nieuwe glasblaastechniek. Met de oude techniek konden alleen ronde ballen worden geblazen, maar na de nieuwe uitvinding konden ook bijzondere vormen worden gemaakt. Onze piek zou in deze tijd door de glasblazers zijn bedacht.