Hoe vieren ze Kerstmis in andere landen?

Cultuur
kerstmarkt

Met Kerstmis staat bij velen het kerstverhaal van Jozef, Maria en het kindje Jezus centraal. Ook is het een moment waarop veel mensen met familie of vrienden samen zijn en iets leuks doen. Kerst wordt in ieder land anders gevierd. Veel landen hebben eigen gewoonten en tradities rond de kerstdagen. Dat maakt Kerst in ieder land bijzonder!

Mistletoe
In Engeland en Amerika hangen mensen met kerst een mistletoe op in huis. Deze tak wordt in Nederland maretak genoemd en staat symbool voor vriendschap. Als iemand per ongeluk onder de mistletoe staat (iedereen gaat er natuurlijk expres onder staan!) mag diegene gekust worden!

Geitjes van stro
In Scandinavië speelt de geit een grote rol in de kerstviering. Volgens een oude legende komen rond de jaarwisseling boze geesten tevoorschijn. Geiten zouden deze de boze geesten kunnen verdrijven. Kinderen verkleden zich daarom rond de kerstdagen als geitje en mensen geven elkaar kleine geitjes van stro als cadeautje.

Drie Koningen
Voor kinderen in Spanje en Italië is vooral Drie Koningen een feest. Op deze dag mogen de kinderen met lampionnen langs de deuren om snoep op te halen (een soort Sint Maarten dus!) en krijgen ze cadeautjes in hun schoen. Deze traditie verwijst naar de cadeautjes die de drie koningen voor Jezus meenamen.

Vasten
In Oost-Europa vasten de mensen voor Kerstmis. Vasten houdt in dat je voor een bepaalde tijd zo weinig mogelijk eet en drinkt, en nadenkt over je geloof. Pas als de eerste ster op kerstavond aan de hemel verschijnt gaan de mensen aan tafel. Tijdens het eten wordt altijd een stoel vrijgelaten: voor het kerstkindje.

Stro op de vloer
In Polen tenslotte wordt stro op de vloer en op de tafel gelegd als herinnering aan de stal van Bethlehem. Ook wordt er oplatek gegeten. Dat is een plat brood waarin kerstfiguren zijn gedrukt. Het brood gaat rond zodat iedereen een stukje af kan breken. Als je niet thuis bent, krijg je een stukje opgestuurd!

Dit is ook leuk om te lezen:

- Waarom hoort de kerstman bij kerst?