Waarom krijgen docenten betaald, terwijl de kinderen al het werk doen?

De maatschappij
Een docent

Het lijkt allemaal niet eerlijk: jij doet iedere dag bergen huiswerk en dat ook nog eens gratis, terwijl jouw juf of meester wel betaald krijgt voor het werk dat hij of zij doet.

Keihard werken

Leraren weten heel goed dat leerlingen vaak keihard moeten werken op school. Alleen, zonder hulp komen ze er niet. Een voorbeeld om dat duidelijk te maken:

Bergbeklimmers

Je kunt leerlingen het beste vergelijken met bergbeklimmers die op het punt staan de Himalaya in te trekken: ze staan voor een enorme klus en kunnen onmogelijk zonder hulp gaan klimmen. Daarom huren de klimmers sherpa’s in. Sherpa's zijn mensen die de weg kennen en voor de klimmers zorgen als dat nodig is. Zo waarschuwen ze bijvoorbeeld als de klimmers bijna aan een verkeerde richel gaan hangen, nemen ze het materiaal mee dat nodig is om de top te halen en geven ze aan wanneer het beter is om een tent op te zetten om te schuilen voor een storm.

Niet betaald

De bergbeklimmers worden wereldberoemd als ze de top van de hoogste berg bereiken, maar krijgen er doorgaans niet voor betaald. Sherpa’s worden wel betaald omdat ze de klimmers te begeleiden. Je kunt leraren vergelijken met zo'n sherpa: ze begeleiden hun leerlingen zo goed mogelijk door de bergen lesstof, de proefwerken en het huiswerk zodat de leerlingen de top bereiken en met een mooi rapport de basisschool afgaan!

Bron: Thijs den Otter, Algemene Onderwijsbond (AOb)