Waarom is het paard van Sinterklaas wit?

De maatschappij
Paard van Sinterklaas, Amerigo

Het paard van Sinterklaas heet Amerigo. Het is een stoere witte schimmel die ieder jaar met Sinterklaas naar Nederland komt. Amerigo mag meestal mee bij de intocht van Sinterklaas. En in de weken voor 5 december rijdt de Sint natuurlijk met Amerigo over de daken om cadeautjes te bezorgen.

Bijzonder

Het is niet voor niets dat het paard van Sinterklaas wit is. Wit is namelijk een hele bijzondere kleur voor paarden. In het wild komt deze kleur weinig voor. Witte paarden zijn voor roofdieren natuurlijk makkelijk te vinden. Dat is dus niet handig. Mensen vinden witte paarden juist mooi, omdat veel mensen bij de kleur wit denken aan het goede en onschuldige. Daarom trouwt een bruid bijvoorbeeld ook in het wit.

Zeldzaam

Toen mensen paarden gingen fokken om op te rijden werd wit dus een geliefde kleur, omdat deze kleur zo zeldzaam was en omdat wit symbool staat voor het goede. Vanwege de zeldzaamheid konden alleen bijzondere mensen een wit paard kopen. Veel koningshuizen bezaten bijvoorbeeld witte paarden. Denk maar eens aan de prins op het witte paard uit veel sprookjes. Omdat Sinterklaas ook een bijzondere man is, heeft ook hij een wit paard!