Waarom beschilderen Aboriginals hun lichaam?

De maatschappij

Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Er zijn veel verschillende aboriginal-gemeenschappen die elk hun eigen gewoontes en talen hebben. De Europeanen kwamen voor het eerst in contact met de aboriginals toen Australië ontdekt werd in de 18e eeuw. De aboriginals leefden toen nog als jager-verzamelaars.

Het verven op lichamen in combinatie met dans is een belangrijke kunstzinnige uiting van de aboriginals. Binnen een stam heeft iedere clan zijn eigen dans en een eigen manier van lichamen beschilderen. De vormen op het lichaam vertellen het verhaal van hun voorouders. Vaak geven de schilderingen de aboriginals kracht of beschermt hen tegen boze geesten.

Kunst is voor de aboriginals een belangrijke manier om hun cultuur vorm te geven. Ze gebruiken het om territorium af te bakenen, geschiedenis op te schrijven en om verhalen te vertellen. De aboriginals beschilderen trouwens niet alleen hun lichaam. Ze maken ook prachtige schilderingen op rotsen, bomen en andere natuurlijke materialen.