Hoe wordt een musical gemaakt?

De maatschappij

Een productie-maatschappij is de organisatie die een musical maakt. Zij gaan eerst nadenken en bespreken welke musical ze graag willen maken en wanneer deze te zien moet zijn in welk theater.

Verhaal
We nemen even als voorbeeld de musical Kruimeltje. Deze musical is gebaseerd op het boek van Kruimeltje, geschreven door Chris van Abkoude. Het verhaal moet worden aangepast om er een musical van te maken. Hierbij komt de regisseur om de hoek kijken die het script schrijft. Een script is het verhaal van de musical op papier. In het script is te lezen welke rollen vervult moeten worden en welke personages in de musical te zien zijn en wie wat wanneer moet zeggen.

Audities
Aan de hand van het script vinden er audities plaats. Hier kunnen acteurs aan de regisseur en productiemaatschappij laten zien wat ze kunnen en waar ze goed in zijn. Bij de musical Kruimeltje werd via een landelijk zoektocht op tv gezocht naar de hoofdrolspeler: Wie wordt Kruimeltje? De 10-jarige Joes Brauers heeft deze zoektocht gewonnen. Nadat alle audities hebben plaatsgevonden wordt de volledige ‘cast’ samengesteld. Cast wil zeggen, de groep mensen die de rollen in de musical gaan vervullen. Ook werd er speciaal voor de musical Kruimeltje op zoek gegaan naar de hond. Hiervoor was een speciale jury.

Muziek
In musicals staan muziek en zang centraal. Wist je dat er zelfs musicals zijn waarbij alleen wordt gezongen? Als het verhaal compleet is wordt de muziek geschreven. Aan de hand hiervan wordt het orkest samengesteld. Wist je dat de muzikanten tijdens de voorstelling onder het podium zitten? Dit wordt de orkestbak genoemd. Als je goed kijkt zie je de dirigent met zijn hoofd boven de orkestbak uitkomen.

Repetities en kleding
Zodra de cast compleet is en de muziek is geschreven, kan er gestart worden met de repetities. Het is de bedoeling dat de acteurs zich zo goed mogelijk inleven in hun rol. Hiervoor heeft iedereen zijn eigen manier (tactiek). Tussen de repetities door worden alle acteurs opgemeten door de kledingmakers. Wist je dat de kleding en de pruiken die de acteurs dragen op maat worden gemaakt?

Decor
Een paar maanden vóór de musical te zien is in het theater, wordt er begonnen aan de bouw van het decor. In de periode daarvoor wordt eerst een ontwerp en maquette gemaakt. Een maquette is een kleine uitvoering van het decor. Als de regisseur en de producent het hiermee eens zijn, wordt het decor op echt formaat gebouwd. Een decor bestaat uit een combinatie van hout, papier-maché en diverse kunststoffen. Door met verschillende lampen op het decor te schijnen kan een decorstuk in meerdere scènes gebruikt worden. Wist je dat een podium in een toneel vaak kleiner is dan dat het lijkt? Door het decor op een bepaalde plek te zetten en de vloer iets schuin te laten lopen zorgen decorontwerpers voor een vertekenend beeld.