Wat doet de NIVD met je vingerafdrukken?

Wetenschap & Techniek
Wat doet de NIVD met je vingerafdrukken?

Op alles wat we aanraken laten we vingerafdrukken achter. Een vingerafdruk bestaat uit de lijntjes in de huid van je vingers. En daar kan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heel veel mee!

Uniek

Iedereen heeft een andere vingerafdruk. Elke vinger is anders. En je laat overal die unieke afdruk achter doordat er een altijd een beetje vet op je vingers zit.

Dat vet blijft plakken op alles wat je aanraakt. Denk bijvoorbeeld aan een vingerafdruk op een glas water. Maar zelfs als je de vingerafdruk niet ziet, zoals op een appel, zit hij er wel.

Onderzoek

Het NFI gebruikt deze persoonlijke vingerafdrukken in bijvoorbeeld moordonderzoeken of om te kijken wie ergens heeft ingebroken. Zo helpen ze de politie met hun onderzoek.

Met een zwart poedertje kun je vingerafdrukken zichtbaar maken. Voorzichtig wordt met een kwastje de poeder op de vingerafdruk geborsteld. Zo wordt hij zwart en is hij goed zichtbaar!

Stoomkast

Voor vingerafdrukken op glas is er nog een speciale methode. In een speciale kast wordt het glas in 20 minuten gestoomd, zodat er een soort witte aanslag over de vingersporen heen. Dan zie je de vingerafdrukken mooi zitten!

Vingerafdruk op papier

Op papier is het best lastig om vingerafdrukken op te sporen. Daarvoor hebben ze een speciale vloeistof. Het papier wordt daarin gedoopt en wordt daarna 20 minuten op 80 graden verwarmd. Dat zorgt voor een reactie van het stofje met het zweet dat van je huid afkomt. Net een kookshow!

Door een speciale oranje bril en met een felle lamp erop, zijn de vingerafdrukken goed te zien. Zo kan de NFI zien wie het papier heeft aangeraakt!

Niet alleen je vingerafdruk

Er is nog veel meer mogelijk met vingerafdrukken. Ze kunnen zelfs zien of iemand drugs heeft gebruikt, en wat voor soort zweet hij heeft. En in de toekomst kunnen ze uit een vingerafdruk misschien zelfs ontdekken wat iemand heeft gegeten!

Jij kan dit ook!

Het vette is: je kunt thuis ook je eigen vingerafdruk zichtbaar maken! Dat doe je zo:

- Doe een beetje secondelijm op een papiertje en zet daar een glas – met vingerafdrukken - overheen.

- Wacht 20 minuten.

- Na 20 minuten tot een half uur zie je heel mooi de vingerafdrukken op het glas zitten, net zoals in de speciale kast.

Maar let op: doe dit niet met de mooiste glazen in huis, want je kunt het glas daarna niet meer gebruiken!