Top 5 oudste mensen ooit geleefd!

Wetenschap & Techniek
ouderen

Steeds ouder

De wereld bevolking wordt steeds ouder. De gemiddelde leeftijd in Nederland ligt nu rond de 83 en daarmee behoren we tot de best scorende landen ter wereld! Vroeger (in de Middeleeuwen), lag de levensverwachting rond de 30 jaar. Tegenwoordig worden mensen steeds ouderen ligt de gemiddelde leeftijd rond de 83 jaar, maar er zijn uitzonderingen die écht heel oud worden. De top 5 opmerkelijke oudste mensen ooit geleefd lees je hier! 

jiroemon

5.  Jiroemon Kimura 116 jaar

Deze Japanner, geboren in 1897, heeft tot zijn 90e jaar doorgewerkt in de landbouw. Jiroemon heeft 7 kinderen, 14 kleinkinderen en 25 achterklein kinderen. Maar het houdt niet op.. Hij heeft ook nog 13 achter achter kleinkinderen (dat betekent dus 5 generaties!!). Toen Jiroemon 116 jaar was, is hij aan een natuurlijke dood overleden in het ziekenhuis. 

besse cooper

4. Besse Cooper 116 jaar

Het geheim van Besse was: het vermijden van junkfood, dat heeft er onder andere voor gezorgd dat ze zo oud is gewoden. Althans, dat denkt ze zelf. Tussen de eerste en tweede wereld oorlog was de Amerikaanse Besse kinderjuf. Ze heeft 4 kinderen gekregen samen met haar man Arthur en is op haar 116e overleden aan ademhalingsproblemen. 

misao

3: Misao Okawa 117 jaar

In 2013 werd deze Japanse vrouw benoemd tot het oudste (erkende) levende mens ter wereld. Voorheen was haar landgenoot Jiroemon Kimura de oudste, maar hij overleed in 2013. Op dat moment was Misao 115 jaar oud. Samen met haar man Yukio Okawa heeft Misao 3 kinderen gekregen, waarvan er nu nog 2 in leven zijn. Tot haar 110e jaar heeft ze vrijuit kunnen rondlopen, maar toen ze 110 jaar was kreeg ze een rolstoel om te voorkomen dat ze zou vallen. Volgens haar was het geheim om lang te leven: eet veel sushi. Op 117 jarige leeftijd overleed Misao aan hartfalen. 

 

sarah

2. Sarah Knauss 119 jaar

Sarah was de oudste Amerikaan ooit! Ze heeft dus zelfs de gezonken Titanic nog meegemaakt, toen was ze 31 juaar. Sarah hield van chocolade, naaien en golf kijken op tv. Ook Sarah is overleden aan een natuurlijke nood. 

jeanne

1. Jeanne Calment 122 jaar

De oudste vrouw in deze lijst was Jeanne Calment. Ze heeft geleefd van 1875 tot 1997 en beweert schilder VIncent van Gogh te hebben ontmoet. De franse vrouw kwam uit een heel rijk gezin en heeft nooit hoeven werken. Tot na haar 100e is Jeanne actief geweest, door bijvoorbeeld te fietsen. Tot haar 114e heeft ze ook kunnen lopen, maar toen brak ze haar dijbeen. Sinds dien heeft ze in een rolstoel gezeten. De vrouw at een kilo chocolade per week! Op haar 122e is ze overleden aan een natuurlijke dood.