Hoe werkt een beeldscherm?
Hoe zie je die kattenfilmpjes op je beeldscherm? Diederik legt het je uit!
Kleur
Om te weten hoe je die kleuren op het scherm krijgt, moet je eerst weten wat kleur is. Diederik heeft een groen blad van een plant in zijn hand. Je ziet de groene kleur, omdat er licht op schijnt. Het blad houdt alle kleuren die je overal ziet vast, behalve de groene kleur die het blad heeft. Die ketst 'ie af. Maar waar is dan dat groene licht? Waar komt dat vandaan?
Witte licht
Dat zit verstopt in het witte licht van de lamp die op het groene blad schijnt. Het witte licht is een mengelmoes van alle kleuren door elkaar. Daarom zie je altijd zo'n mooie regenboog als het regent en de zon schijnt tegelijk. Je kunt dit thuis ook testen, zonder dat je regen en zonneschijn nodig hebt! Je pakt een cd. Als je die in het licht houdt, zie je de mooiste kleuren ontstaan. Dit komt omdat een cd net als de waterdruppels van de regen, alle kleuren uit elkaar trekt van het witte licht.
Oog
Als je een kattenfilmpje aan het kijken bent, hoe kan het dan dan jouw ogen dat zien? Diederik demonstreert het met een nep-oog. Hij laat de binnenkant van het oog zien. Het licht dat in jouw ogen schijnt, gaat via jouw lens naar het netvlies. Dat zit aan de achterkant van jouw oog. Daar zitten drie bijzondere cellen. De ene soort is gevoelig voor rood licht, de ander voor groen licht en de derde voor blauw licht.
Rood, groen, blauw
Als er bijvoorbeeld rood licht door jouw oog heenkomt, wordt de cel die gevoelig is voor rood licht geactiveerd. In je hersenen worden al die kleuren samen gemengd tot wat je ziet op het beeldscherm. De kleuren rood, groen en blauw kunnen dus alle kleuren die jij kunt waarnemen maken. Dat doet een computer of laptop dus ook.