Hoe werkt een trampoline?

Wetenschap & Techniek
trampoline

Door een trampoline kun je super hoog springen! Hoe kan dat eigenlijk? Willem Wever zocht het uit!

Materiaal

Een goede trampoline bestaat uit verschillende onderdelen. Denk aan een stabiel (roestvrij)stalen frame, een springmat, elastische vering (elastiek) en rubberen doppen onder de poten.

Rubber

De elasticiteit van de rubberen elastieken komt doordat het materiaal na vervorming weer terugveert in de oorspronkelijke vorm. De veerkracht is te danken aan de polymeerketens waaruit rubber bestaat. Rubber is in zekere zin een natuurlijk plastic. Het wordt gewonnen vanuit een harsachtige afscheiding van rubberbomen. Een stukje rubber kan je je voorstellen als lange slierten gekookte spaghettie die kriskras door elkaar lopen.

Bruggetjes

Tussen de polymeerketens van het rubber bestaan bruggetjes. Deze bruggetjes zorgen ervoor dat de ketens na het uitrekken teruggetrokken worden naar hun oorspronkelijke vorm. 

Katapult

Door de elastische vering wordt je lichaam op een trampoline als een soort katapult omhooggeschoten. Wanneer je op de mat inveert wordt je lichaam geleidelijk in de mat opgenomen tot het laagste punt. Vanaf het laagste punt als de rek uit de vering is (het rubber elastiek wordt dus lang) gaat de vering weer terug in zijn oorspronkelijke vorm (het rubber elastiek wordt dus korter). Daardoor wordt je lichaam dan omhooggeschoten!

Geluk

Door op en neer te veren op een trampoline, maakt je lichaam stofjes (gelukshormonen) aan waardoor je je blij voelt. Voel jij je dus een beetje verdrietig, ga dan trampoline springen!

Voor meer informatie: www.bellicon.com