Bestaan er aliens/ruimtewezens?

Wetenschap & Techniek
Sterrenhemel

Een alien of ruimtewezen is een schepsel dat niet op aarde is geboren. Of ze echt bestaan is een groot mysterie waar wetenschappers nog steeds geen antwoord op hebben.  Is er kans dat het bestaat? Willem Wever zoekt het uit!

Lichtjaren

Het heelal is oneindig groot. Naast ons eigen sterrenstelsel zijn er nog talloze andere, die ook weer miljoenen sterren en planeten bevatten. Dat op een van die planeten een vorm van leven is te vinden, wordt door sommige astronomen heel hoog ingeschat. Maar deze sterren/planeten zijn lichtjaren ver weg. Je kan dus niet zomaar even langs om te kijken of er leven is.

Jaren 60

Sinds de jaren 60 wordt er door astronomen gezocht naar buitenaards leven. Dit wordt gedaan door allerlei rakten (sondes) en andere apparatuur de ruimte in te sturen. Sommige van deze apparaten zoeken op de planeten naar een vorm van leven. Andere apparaten zijn op zoek naar bijvoorbeeld radiofrequenties die mogelijk worden uitgezonden. Tot nu toe heeft die zoektocht nog niets opgeleverd.

Piepklein

Als er leven wordt gevonden op andere planeten zijn dat waarschijnlijk micro-organisme (hele kleine levende diertjes) of laagontwikkelde dieren. Een wereld vinden met intelligent leven, zoals de aarde, is nog moeilijker.

Andersom

Vanuit de aarde wordt gezocht naar andere leven in het universum. Maar we kunnen zelf ook gevonden worden. We zenden namelijk zelf ook radiogolven uit! In de jaren 70 pikten een computer in Ohio State University een radiosignaal op. Het bijzondere hieraan was dat het niet uit ons zonnestelsel kwam!