Welk sterrenbeeld wordt het meest gezien in Nederland?

Wetenschap & Techniek
Canyon

Als je ’s nachts omhoog kijkt bij een heldere hemel, kun je soms wel duizenden sterren zien. Een aantal van deze sterren vormen samen met andere sterren een sterrenbeeld. Vanuit Nederland zijn er een hoop zichtbaar. De kans is groot dat je er zelf ook wel eens een paar hebt gezien. Maar welke?

Poolster
Sommige sterrenbeelden zijn bijna elke nacht te zien. Dit zijn sterrenbeelden die dicht bij de poolster staan. De poolster is een hele heldere ster die vanuit Nederland elke nacht te zien is. Hij beweegt haast niet, omdat deze ster bijna in het verlengde van de aardas ligt.

Grote beer
Een bekend sterrenbeeld dat in de buurt van de poolster staat is de Grote Beer. De Grote Beer heeft de vorm van een steelpan. Dit sterrenbeeld wordt waarschijnlijk het meest gezien, omdat hij zo herkenbaar is. Heb je hem al eens gezien? Andere bekende sterrenbeelden die je ook in Nederland kan zien, zijn bijvoorbeeld Orion (de krijger met de riem van drie heldere sterren in het midden), of Cassiopeia, die de vorm heeft van de letter W.

Lees ook: Hoeveel sterren zijn er?

Noordelijk halfrond
Omdat de aarde rond is, bevinden zich in alle richtingen sterren die sterrenbeelden vormen. Omdat wij op het noordelijk halfrond van de aarde zitten, zien we alleen maar de 'bovenste helft' van de hemelbol. Op het zuidelijk halfrond ziet de sterrenhemel er heel anders uit. Daar hebben ze sterrenbeelden die je misschien nog nooit gezien hebt! 

Jaargetijden
Welke sterrenbeelden zichtbaar zijn, hangt ook af van welk jaargetijde het is. Omdat de Aarde om de Zon heen draait, verandert de stand van de aarde gedurende het jaar.  Daardoor kun je in de zomer andere delen van de hemel zien dan in de winter. Je ziet dan ook andere sterrenbeelden.

Zelf kijken
Als je het leuk vindt om sterren te kijken, kun je het beste een plek opzoeken die zo donker mogelijk is. Als je in de stad woont is dat lastig doordat er veel straatverlichting is. Op het platteland is het donkerder en kun je veel meer sterren zien. Maar in Nederland wordt het eigenlijk nergens echt heel donker. Sterrenkijken kan dan ook het beste op vakantie: op een plek waar geen dorpen of steden in de buurt zijn. En als je nog eens naar een ver land gaat, kun je misschien wel sterrenbeelden van het zuidelijk halfrond bekijken!

Weet jij ook..

wanneer je een vallende ster ziet?

Bron: Jens Hoeijmakers, Sterrewacht Leiden