Hoe maakten ze vroeger een brug over een ravijn zonder dat ze er in vielen?

Wetenschap & Techniek
een brug met sneeuw

zelf ontstaan

Lang geleden konden ze natuurlijk nog niet van de high tech bruggen bouwen als dat we nu doen. Veel 'bruggen' ontstonden vanzelf. De wind blies bijvoorbeeld een boom om en daardoor konden de mensen over een rivier lopen. Ze maakten gebruik van dit soort natuurlijke voorbeelden en gingen lange boomstammen of grote stenen gebruiken om bruggen te bouwen.

Iets nieuws

Natuurlijk lukte het niet altijd om een grote boom of steen te vinden. Daarom moesten iets nieuws verzinnen. De meest stevige constructie maakten ze door stenen tegen elkaar aan te stapelen en later gebruikten ze een soort cement om de stenen aan elkaar te plakken. Ook leerden ze om kabels en touwen te maken van bijvoorbeeld lianen. Hiermee konden ze hangbruggen maken over diepe ravijnen en brede rivieren.

Zwenkbrug

Dit deden ze door aan beide kanten van bijvoorbeeld het ravijn een zwenkbrug te bouwen. Die werden naar elkaar toegezwiept en in het midden aan elkaar vastgemaakt. Professor Amito legt trouwens in de filmpje uit hoe je een stevige brug kunt maken. Wil je meer leren over bruggen bouwen? Dan kun je bijvoorbeeld bij de scouting gaan!