Hoe wordt asfalt gemaakt?

Wetenschap & Techniek
Hoe wordt asfalt gemaakt?

Snelwegen verbinden heel Nederland en het buitenland aan elkaar. Met de auto rijdt je over deze asfaltweg gemakkelijk van stad naar stad. Maar hoe maken ze asfalt eigenlijk? Willem Wever zocht het uit!

Ingrediënten mixen

In asfalt gaan stenen, zand, stof en bitumen (beter bekend als teer). In een oven in de fabriek worden de stenen warm gemaakt, tot wel 180 graden! Dan worden de ingrediënten allemaal gemengd en vervolgens gaat het de vrachtwagen in.

Vrachtwagens vol asfalt

Per dag maken ze in één fabriek 2000 ton asfalt. Dat is vergelijkbaar met  150 tot 200 vrachtwagens vol! En die vrachtwagens zijn goed geïsoleerd, zodat het asfalt 3 tot 4 uur lang warm blijft.

Vanuit de fabriek rijden de vrachtwagenchauffeurs zo snel mogelijk naar het deel van Nederland waar het asfalt nodig is.

een verkeersbord: werk aan de weg

Shuttlebuggy

Vanuit de vrachtwagen gaat het asfalt in de zogenaamde shuttlebuggy. In de video zie je hoe deze het asfalt op de weg legt en hoe de wals er een mooie laag van maakt!

Asfaltlaagjes

Een asfaltweg wordt in meerdere lagen aangelegd. Per dag kunnen ze één laag aanleggen van 3 kilometer.

Wanneer het asfalt wordt neergelegd, is het nog 160 graden. Op die temperatuur plakt het nog niet aan elkaar. De wals gaat over het asfalt heen en drukt het beter tegen elkaar. Tegelijkertijd koelt het asfalt af tot ongeveer 30 graden. En dan kun je er gelijk op rijden!

Bekijk ook de video om een kijkje te nemen in de asfaltfabriek én om de asfaltleggers in actie te zien!