Hoe maken ze van vrouwen met een hoofddoek/boerka een goede pasfoto?

De maatschappij
Meisje poseert

Alles wat je gezicht bedekt, is op een paspoortfoto verboden. Je moet ook oppassen dat er geen haar in je gezicht zit. Een boerka dragen op je paspoortfoto mag dus niet, een hoofddoek kan wel. Dan is je ooraanzet namelijk nog te zien.

Van oor tot oor

Een hoofddoek mag weer wel. Waar het op de pasfoto om gaat is de ooraanzet. Trek een denkbeeldig lijntje langs je oor van je oorlel tot je oorschelp, dat is je ooraanzet. Je hoeft niet echt je oor op de foto te kunnen zien maar wel je gezicht van oor tot oor.

Pasfoto's vergelijken
Bij welke pasfoto is de ooraanzet niet te zien?

Vergelijk zelf maar

Kijk naar de foto’s: de vrouw met de krullen heeft net twee haarlokken die over de zijkant van haar gezicht vallen. Dus over haar ooraanzet. Die is dus onzichtbaar. Het meisje met de hoofddoek heeft wel een duidelijke foto met ooraanzet. Wie zal haar foto over moeten doen? Precies, de vrouw met krullen.

Boerka

Met een boerka op de paspoortfoto is in Nederland verboden. De boerka moet af voor het maken van een paspoortfoto. In verband met hun geloof laten vrouwen die een boerka dragen, een foto maken bij een vrouwelijke fotograaf. Deze vrouwen mogen zich wel tonen aan andere vrouwen, maar niet aan mannen. Bij een paspoortcontrole, denk bijvoorbeeld aan vluchten uit Saoedi Arabië die op Schiphol landen, is er daarom ook altijd vrouwelijk personeel.