Waarom zoenen we in Nederland en neuzen ze in een ander land weer?

De maatschappij
Twee mensen zoenen tijdens zonsondergang

Een zoen kan verschillende betekenissen hebben. Welke precies? Willem Wever weet het!

Liefdeskus

Al in de Oudheid vond men zoenen lekker omdat het zinnenstrelend was. Men kende toen ook al de tongzoen. Kussen maakt dat je heel dicht bij iemand bent. Je kunt hem ruiken, voelen (de lippen kunnen heel goed voelen) en proeven. Daarom zoenen wij bij het vrijen.

Lees ook: Waarom krijg je schaamhaar?

Begroetingskus

De manier waarop wij elkaar begroeten is heel lang geleden ontstaan. Wij schudden elkaar bijvoorbeeld ook de hand. In Amerika doen ze dat niet zo gauw, daar zeggen ze `hi' en in Japan buigen ze. Vroeger was het zo dat je als je iemand begroette die ver boven je verheven was (de paus bijvoorbeeld of de koning) je zijn voeten moest kussen. Was de afstand minder groot dan kuste je zijn hand. Was je helemaal intiem dan kuste je de wang of de mond.

Driemaal

In Nederland kussen we elkaar soms driemaal ter begroeting. Dat doen we nog niet zo lang. Ruim 50 jaar. Het zou ontstaan zijn in Brabant en heet dan ook de Brabantse drieklapper.

Lees ook: Waarom krijgen een mannen een baard/snor en vrouwen niet?

Eskimo's 

Waarom Eskimo's neuzen is simpel. Zoenen in hele koude streken is niet aan te raden want dan bevriezen de lippen aan elkaar. Maar er wordt ook geneusd op de Fiji-eilanden en daar heeft het niets met kou te maken. Kussen is gewoonte die lang geleden is ontstaan. Als je neuzen gewend bent, dan vind je kussen maar een vieze gewoonte.