Waarom zijn er nog vuurtorens als alle schepen een radar hebben?

De maatschappij
vuurtoren radar

Een vuurtoren wordt gebruikt door schepen die 's nachts varen. De lichten van de vuurtoren helpen de schepen om te zien waar het land is. Tegenwoordig hebben veel schepen een radar om te zien waar het land is. Vuurtorens bestaan nog, omdat niet alle schepen een radar hebben.

Geen radar

Als er geen vuurtoren meer zou bestaan, dan zouden de boten die geen radar hebben niet in het donker kunnen zien waar het land is. En mocht een radar van een boot toch kapot gaan dan kunnen ze de vuurtoren gebruiken als hulpmiddel.

Controlemiddel

Een vuurtoren bestaat ook nog, omdat het dient als controlemiddel. Schepen die wel een radar hebben kunnen door het licht van een vuurtoren altijd zien waar het land is. In de vuurtoren is zelfs ook nog een radar en een verrekijker aanwezig. De vuurtorenwachter gebruikt deze apparaten ook als controlemiddel om alles in de gaten te houden.

Knipperlicht

Er bestaan verschillende vuurtorens die allemaal een eigen karakter hebben. Het karakter van een vuurtoren staat voor het eigen knipperlicht dat een vuurtoren heeft. Hierdoor kunnen schepen de verschillende vuurtorens herkennen.

Vuur

De naam vuurtoren komt van het woord vuur. Vuur staat in de scheepsvaartwereld voor licht. Vroeger werd er echt vuur gebruikt om te laten zien waar de toren en het land stond. Later gebruikten ze olielampen en tegenwoordig gebeurt het elektrisch.

2000 watt!

De lampen van de vuurtoren staan in een lenzenstelsel. Deze lampen zijn wel 2000 watt! De bundels in het stelsel zorgen voor het juiste lichtkarakter.

Wist je dat?

Wist je dat op Terschelling de bekendste vuurtoren van Nederland staat? Het is de Brandaris en deze vuurtoren is wel meer dan 400 jaar oud.