Waarom hebben sommige Fransen een sticker met een rode A op hun auto?

De maatschappij
Oude France auto met rode sticker a

Misschien is het je wel eens opgevallen op vakantie in Frankrijk. Sommige Franse auto's hebben een grote sticker met een rode A op het achterraam. Op een andere sticker die vaak op Franse auto's geplakt is staat een klein poppetje achter het stuur met een groot poppetje ernaast. Hier staat de tekst conduite accompagnée bij.

Rijbewijs

De stickers hebben te maken met het Franse rijbewijs. In Frankrijk mag je al op je zestiende beginnen met het halen van je rijbewijs. Na een aantal theorie- en praktijklessen bij een rijschool mag je gaan oefenen op de weg. Er moet dan wel altijd een begeleider naast je zitten die al langer zijn rijbewijs heeft. Dat kan bijvoorbeeld je vader of je moeder zijn.


Twee poppetjes

Om de andere weggebruikers te waarschuwen dat je als bestuurder nog geen rijbewijs hebt moet je de sticker met de twee poppetjes op je achterruit plakken. Andere weggebruikers kunnen dan een beetje rekening met je houden. De tekst 'Conduite accompagnée' betekent ook: begeleide bestuurder.


Beginnend

Na deze oefenperiode kun je examen doen. Maar dan ben je er nog niet! De eerste twee jaar moet je een sticker met rode A op je auto plakken. Zo weten de andere bestuurders dat je een beginnende bestuurder bent. De A staat voor 'apprentice'(leerling). Tijdens deze periode mag je ook minder hard rijden dan andere weggebruikers. Op gewone wegen moet de beginnende bestuurder 10 km/u langzamer rijden dan de andere bestuurders mogen, op de snelweg is dat zelfs 20 km/u langzamer.