Waarom is het ene Franse nummerbord geel en het andere wit?

De maatschappij
Een ouderwetse Franse rode auto

Is jou ook iets opgevallen aan de Franse nummerborden tijdens je vakantie? Sommige Franse nummerborden zijn geel, andere zijn wit. Waarom is dat?

Donker

Vroeger hadden alle Franse auto's een wit nummerbord aan de voorkant en een geel nummerbord aan de achterkant. Zo kon je in het donker duidelijk de voor- en de achterkant van een auto herkennen.

Verhuizen

Ook kon je aan het oude Franse nummerbord herkennen waar de bestuurder vandaan kwam. Auto's met nummerborden die eindigden op 75 kwamen uit Parijs, auto's uit de Dordogne hadden een nummerbord dat eindigde op 24. Als je ging verhuizen moest je een nieuw nummerbord aanvragen.

Nieuwe regels

In 2009 heeft Frankrijk nieuwe regels voor het nummerbord ingevoerd. Nieuwe Franse auto's moeten voortaan een wit nummerbord aan de voor- én aan de achterkant hebben. Voor oudere auto's geldt een overgangsregeling. In de toekomst gaat het gele nummerbord dus verdwijnen.

Jammer

Ook geven de cijfers op het nieuwe nummerbord niet meer aan waar de auto vandaan komt. Sommige Fransen vinden dat jammer. Zij willen wel graag op het nummerbord aangeven waar ze vandaan komen. Speciaal voor hen is er op het nieuwe Franse nummerbord aan de rechterkant ruimte gemaakt voor een extra vakje. Daar kan het nummer en het symbool van hun departement (een soort provincie) worden ingevuld.

Wist je dat je op oude Nederlandse nummerborden ook kon zien waar de auto vandaan kwam? De a stond voor Groningen, de b voor Friesland etc.