Waarom heeft een herenfiets een stang?

Waarom heeft een herenfiets een stang?

Een jongensfiets heeft een stang, maar een meisjesfiets niet! Hoe kan dat? Willem Wever geeft antwoord.

Loopfiets

De eerste fiets was een loopfiets. Deze werd uitgevonden in 1817. 50 Jaar later ging men fietsen maken met trappers. Die trappers zaten vast aan het voorwiel. Een fiets had een stang (bovenbuis), zodat de constructie een driehoek was en dat is een stevige vorm.

Niet netjes

Dames zaten vroeger niet op de fiets. Dan zouden hun schoenen onder de rok uitsteken en dat was niet netjes in die tijd. Heel veel jaren later mochten de dames toch wel gaan fietsen, maar dat was moeilijk omdat zij soms rokken droegen. Opstappen lukte niet goed met die stang, dus werd de stang een stukje naar beneden geplaatst, zoals bij een omafiets.

Lees ook: Hoe wordt een fiets gemaakt?

Niet stabiel

Maar eigenlijk is de fiets op die manier niet meer zo stabiel als de fiets mèt stang! De stevige driehoekconstructie is dan weg. Probeer maar eens het verschil tussen een mannenfiets en een vrouwenfiets als je aan het stuur gaat schudden.

De vrouwenfiets zonder stang wiebelt en zwiept dan veel meer. Dus de herenfiets heeft altijd de stang gehouden, omdat dat dus eigenlijk sterkere fietsen zijn dan vrouwenfietsen zonder stang.

Bron: Velorama

Wist jij ook...

Hoe het kan dat je niet omvalt tijdens het fietsen?

Waarom een auto knipperlichten heeft en een fiets niet?

Rate this article

  • love 20% love
  • lol 23% lol
  • omg 27% omg
  • pff 30% pff
site-footer-logo