Hoe komt het dat als je achteruit trapt je fiets niet achteruit fietst?

Wetenschap & Techniek
Met een fiets kun je niet achteruit fietsen. Wanneer je terugtrapremmen hebt, staat je fiets stil wanneer je achteruit trapt.

Met een fiets kun je niet achteruit fietsen. Wanneer je terugtrapremmen hebt, staat je fiets stil wanneer je achteruit trapt. En met een fiets met handremmen kun je wel heel hard achteruit trappen, maar de fiets gaat niet achteruit.

Mechanisme

Dit komt door het mechanisme in het wiel. Een fiets met handremmen heeft een zogenaamd 'freewheel' waar palletjes in zitten. Wanneer je vooruit trapt, haken deze palletjes ergens achter in je wiel. Maar wanneer je terugtrapt, haken ze nergens achter en hoor je ze ratelen.

Doortrappers

Wist je dat de fietsen van ongeveer 50 jaar geleden, de zogenaamde 'doortrappers' wél achteruit konden fietsen! Toen hadden ze nog niet van die speciale wielen met palletjes erin.

Het voordeel van de fietsen van nu, is dat je ook even niet kunt trappen en je fiets kan laten uitrijden. Dat kan niet met een doortrapper! Dan moet je blijven trappen! Op de foto zie je een doortrapper.

Weet jij ook...

Waarom een fiets spaken heeft?

Waarom een herenfiets een stang heeft?