Mogen moslims met een handicap ook geen hulphond gebruiken ?

De maatschappij
Een hulphond bij een man in het zwembad

Moslims mogen normaal gesproken geen hond als huisdier. Volgens hun geloof zijn honden ‘onrein’, dat betekent zoiets als zondig of vuil.

Regels

Moslims willen zo goed mogelijk volgens de regels van hun geloof leven. Ze hebben dus liever geen hond in huis. Maar hoe zit dat dan als je blind bent? Mag je dan ook geen blindengeleidehond?

Moderne moslim

De 24-jarige Sevinc is moslim, blind èn heeft een blindengeleidehond: Labrador golden retriever Sam. “Normaal gesproken mogen moslims geen hond, dus ook niet als je blind bent. Gelukkig zijn er twee groepen moslims: moderne moslims en behouden moslims. Behouden moslims zijn erg streng en willen dat ik geen hond heb. Ik hoor bij de moderne groep moslims en zij zien dat ik een blindengeleidehond goed kan gebruiken.”

Hulp

De 6-jaar oude Sam helpt Sevinc met van alles: oversteken, de brievenbus vinden en boodschappen doen. Eigenlijk is hij dus de ogen van zijn baasje.

Paard

Een strenge moslima in Amerika heeft geen hulphond maar een hulppaard! Het paardje kan alles wat een hulphond ook kan. Een groot voordeel: paarden leven gemiddeld langer dan honden.

Verschillende rassen

Wist je trouwens dat de meeste blindengeleidehonden Labradors, Golden Retrievers of Duitse herders zijn? Dit komt omdat honden van deze rassen erg slim zijn en een rustig karakter hebben. Erg belangrijk als je de taak hebt om je baasje veilig te laten oversteken!

Meer informatie over blinde geleidehonden lees je hier: www.geleidehond.nl