Hoe maken ze de geuren in de Fantasia boeken?

De maatschappij
fantasia

Mensen kunnen 10.000 verschillende geuren ruiken en onderscheiden. Dat zijn er een heleboel, en die kunnen allemaal nagemaakt worden! Van de geur van chocolade koekjes tot aan de geur van aardmannetjes en de zweetvoeten van een trol. Deze geuren kunnen vervolgens in de Fantasia boeken worden gedrukt.

Speciale luchtjes

Voor geuren in boeken wordt allereerst bekeken bij welk verhaal of personage er een geur ontwikkeld moet worden. Sommige geuren zijn altijd op voorraad en sommige geuren worden door speciale parfumeurs samengesteld. Het is best een kunst om de juiste geur te verkrijgen, want parfums zijn soms opgemaakt uit wel een paar honderd bestanddelen! 

Geurdruppels

Nadat de geuren gemaakt en goedgekeurd zijn, worden ze tijdens een speciaal proces 'geëncapsuleerd' met een moeilijk woord. Dit houdt in dat er zich op minuscule geurdruppels (met het blote oog niet te zien) een soort kleine wandjes gevormd worden die de geur 'gevangen' houden. Deze 'geurcapsules' worden vervolgens in een pagina verwerkt tijdens het drukken van het boek. Dit is een erg nauwkeurig werkje. Nu zitten alle geuren dus netjes op de juiste pagina en kan het boek naar de boekwinkel.

De geuren blijven jarenlang zitten en komen pas vrij als je over de plek wrijft waar de geur is aangebracht. Je kan heel vaak over een geurspot wrijven. Ook kunnen er meerdere geuren in één boek verwerkt worden; bijvoorbeeld in Fantasia deel 1 zitten wel acht verschillende geuren!

Wist je trouwens dat...

verliefdheid en liefde voor een heel groot deel (70%) door geur bepaald wordt? Dit komt niet door het parfum dat je draagt, maar door je eigen lichaamsgeur. Dit stamt nog uit onze oertijd, waar we onze neus hard nodig hadden om te kunnen overleven (soms nu nog steeds).

Bron: SmartNose

Weet jij ook...

Hoe je schrijver of schrijfster wordt?

Hoe de dikke Van Dale is ontstaan?