Hoe kan het als je een foto maakt dat die dan in kleur kan zijn?

De maatschappij
een fotocamera tegen een oranje achtergrond

Vroeger waren alle foto's zwart-wit. Maar tegenwoordig lukt het camera's om een kleurenbeeld te maken. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Twee soorten foto's

Je kunt op twee manieren een foto maken: met een digitale camera en met een analoge camera. De meeste foto’s worden tegenwoordig met digitale camera’s gemaakt, maar die bestaan nog niet zo lang. Het zijn eigenlijk fotograferende computertjes.

Analoge foto

Analoge camera’s zijn fototoestellen waar iets in wordt gedaan dat op licht reageert, bijvoorbeeld een filmrolletje. Het licht valt door de lens op het lichtgevoelige materiaal dat in de camera zit en zo leg je de foto op dat materiaal vast.

Een mix van korrels

De meelkorrels hebben een laagje met lichtgevoelig spul. Het is een mix van korrels die gevoelig zijn voor rood, groen en blauw licht. Als je door de rode foto op glas heen schijnt worden de korrels het roodgevoelige laagje rood. Zo gaat dat ook met de andere kleuren. Als je de foto steeds op precies dezelfde plek in het meel legt, heb je aan het eind een kleurenfoto.

Van korrels naar laagjes

Later kon er film worden gemaakt met lichtgevoelige laagjes over elkaar heen. Ieder laagje reageerde op een andere kleur. Bij een digitale camera ligt achter de lens een sensor, een apparaatje dat het licht meet en door een heleboel piepdunne buisjes omzet naar een signaal.

Computerchip

Met behulp van een computerchip kan het worden opgeslagen op een manier die jouw computer ook begrijpt. Omdat de sensor kleurenblind is wordt er een filter overheen gezet. Daardoor meten sommige buisjes rood, andere groen en andere blauw. Zo kan de chip ook informatie over de kleur opslaan en je computer dat weer laten zien.

Als je meer wilt weten over fotografie kun je kijken op de website van het Nederlands Fotomuseum.

Een ouderwetse zwart-wit foto

Zwart-wit

De eerste toestellen maakten alleen zwart-witfoto’s. Daarna werden er toestellen bedacht met filters erin zodat er per kleur (rood, groen en blauw, uit die kleuren kan je alle andere kleuren mengen) een aparte foto op glas kon worden gemaakt. Die filters werden dan om de beurt op twee glasplaatjes met daartussen aardappelmeel geplaatst