Hoe werkt een brandalarm?

Wetenschap & Techniek
een brandmelder van dichtbij

Schakelaar

Een brandalarm is een soort schakelaar, je drukt een stukje glas kapot en daardoor gaat er een sirene loeien. De bewaker of brandweer kan zien waar het brandalarm is ingedrukt en gaat daar kijken.

Rookmelder

Een automatisch brandalarm noemen we meestal een rookmelder. De rookmelder kan uit een groot of een klein apparaat bestaan, vol met elektronische snufjes, op een printplaat gesoldeerd. In de rookmelder wordt een lichtbundeltje uitgezonden en door een lichtgevoelige cel opgevangen.

Lichtbundeltje

Komt er rook in het lichtbundeltje dan zal het licht gedeeltelijk verstrooid of geabsorbeerd worden. De lichtgevoelige cel wordt dus niet of minder bereikt door het lichtbundeltje. De rookmelder merkt dit en geeft een alarm af. Zo'n lichtgevoelige cel zit ook bij supermarkten in die poortjes waar je wel met je wagentje naar binnen kan maar niet naar buiten. Als je daar met je hand voor zwaait kan je precies ontdekken waar hij zit en hem (als het rustig is) van dichtbij bekijken.

Sensor

Zo'n lichtgevoelige cel is een sensor. Een sensor kan heel klein zijn. Er zijn verschillende sensoren en die merken verschillende dingen op. Bijvoorbeeld dat er licht op valt, of dat het donker wordt, dat het kouder of warmer wordt. Wanneer het bijvoorbeeld donker wordt kan de sensor er voor zorgen dat er een stroom gaat lopen en zet het iets anders in werking, bijvoorbeeld een lamp. Meer over sensoren, bijvoorbeeld een deurmat-sensor, die je zelf kunt bouwen, zodat je broertje of zusje niet meer ongemerkt op je kamer kan komen! 

Bron www.technika10.nl/downloads