Hoe wordt een ontspoorde trein gerepareerd?

Hoe wordt een ontspoorde trein gerepareerd?
ontspoorde trein

Oh nee! Soms krijgt een trein een ongeluk of raakt een trein onbestuurbaar. Dan kan het gebeuren dat de trein van het spoor geraakt. Hoe wordt een ontspoorde trein gerepareerd en op de rails gezet? Willem Wever zocht het uit!

Zwaar

Het is niet makkelijk om een ontspoorde trein weer op de rails te zetten. Treinen zijn namelijk ontzettend zwaar: wel tienduizenden kilo's! Bovendien moet er nog met veel meer andere factoren rekening gehouden worden.  Zo zitten er bovenleidingen boven het spoor en liggen er nog andere sporen naast. Oppassen dus!

Precisiewerk

Een trein die ontspoord is kan met grote krikken (met een moeilijk woord hydraulische vijzels) of kranen weer terug op de rails worden gezet. Dat is heel percies werk want een trein is erg groot en na een ontsporing vaak erg beschadigd. Op de trein zitten speciale sterke plekken waar de hijskraan aan kan worden vastgemaakt.

Repareren

Na het ophijsen of opkrikken wordt de trein weer op de rails gezet en naar de werkplaats afgevoerd voor reparatie. Als de trein heel erg beschadigd is, dan worden er speciale hulpwielen onder geplaatst of wordt de trein met een dieplader weggehaald en naar de werkplaats gebracht. Het wegtakelen van een trein kan soms wel dagen duren.

Challenges