5 weetjes over de ruimte 

Wetenschap & Techniek
Ruimte

De ruimte kent een aantal verassende weetjes. Wij van Willem Wever hebben de leukste 5 weetjes voor je op een rijtje gezet! Wist jij ze allemaal?

1. Je kunt werken in de ruimte

Sinds het jaar 2000 kun je eigenlijk een soort van ‘’wonen’’ in de ruimte. Mensen die hier wonen werken in het ISS. Het ISS (het internationale ruimtestation), is een ruimtestation dat in een baan om de aarde draait. Ze doen hier allerlei proefjes en onderzoeken. Het is dus eigenlijk gewoon een normale werkplaats, tot je uit het raam kijkt en de aarde kunt zien vanaf boven!

2. Er is wifi!!

Niet overal natuurlijk, maar in het ISS is er internet voor de werknemers. Het ISS gebruikt grote antennes om met het netwerk op de aarde in verbinding te zijn.

3. Er zijn al best veel dieren in de ruimte geweest

Er zijn onder andere apen, honden, schilpadden, spinnen en zelfs een kat in de ruimte geweest! Deze dieren waren er om te kijken of ze konden overleven, taken uitvoeren of dat ze werden beïnvloed door bijvoorbeeld slechte stralingen.

4. Op Venus ben je om de dag jarig!

Een dag op venus, staat gelijk aan 243 dagen op de aarde! De aarde draait in 365 dagen een rondje om de zon en Venus heet er maar 225 nodig. De planeet Venus is in tegenstelling tot de aarde veel langzamer en draait per 243 uur 1 rondje om zijn as, dit is voor de aarde maar 24 uur! Daarom ben je telkens na 2 lange dagen op Venus jarig!

5. Astronaut André Kuipers was afgestudeerd arts 

Astronaut word je niet zomaar! Er is ook niet per se een opleiding waarmee je astronaut kunt worden. Er zijn maar een paar honderd mensen die ooit een of meerdere keren een ruimtereis hebben gemaakt. Als astronaut moet je vaak een verleden hebben in de ruimtevaarttechniek en vaak ook veel geld hebben. André Kuipers is bijvoorbeeld afgestudeerd als arts, en daarna gelijk gaan werken in de luchtvaart. Hij begon als onderzoeker naar ongelukken met straaljagers!