Waarom mag ik geen ijzeren bakje in de magnetron zetten?

Wetenschap & Techniek
Waarom mag ik geen ijzeren bakje in de magnetron zetten?

Je kunt niet zomaar alles in de magnetron stoppen. IJzeren bakjes bijvoorbeeld! Maar waarom mag dat niet? Diederik Jekel laat het zien!

Spencer

Rond de Tweede Wereldoorlog was er een man genaamd Percy Spencer die zich bezig hield met radarinstallaties die werkten met microgolven. Deze werden gebruikt om vijandige schepen en vliegtuigen op te sporen. Percy ontdekte dat elke keer als hij in de buurt kwam van zo’n radarinstallatie dat de chocolade in zijn zak begon te smelten. Toen bedacht hij een apparaat die de microgolven bruikbaar maakte voor in de keuken.

Water

Een magnetron werkt doordat de microgolven zich richten op het water dat in je eten zit. Ze laten de watermoleculen supersnel langs elkaar heen bewegen. Moleculen worden heet als ze snel bewegen. Zo wordt dus ook je eten opgewarmd!

Metaal

Een metalen bakje mag niet in de magnetron omdat de microgolven afketsen op het metaal. Daarmee kunnen ze je magnetron beschadigen. Maar er gebeurd nog iets. In metaal gaat geen water bewegen maar elektriciteit. Er komen allerlei stromen op gang, waardoor er ook vonken kunnen ontstaan. Dat is heel erg gevaarlijk dus probeer het niet thuis!