Hoe kan een kanon op een wiebelig marineschip toch raak schieten?
Een marineschip wiebelt natuurlijk aan alle kanten. Om te zorgen dat het kanon toch 'stil' blijft staan, hebben ze een ouderwets kompas opgehangen aan drie assen. Een computer registreert alle bewegingen van het kompas en zorgt voor 'tegenbewegingen'. Alle bewegingen van het schip worden zo gecompenseerd. Niet alleen van het varen zelf, maar ook de golven die van alle kanten komen. Zo blijft de loop van het kanon recht staan ten opzichte van de horizon.
Radarinstallatie
Het kanon wordt trouwens niet meer met de hand bediend. Om te richten wordt een radar gebruikt. De radarinstallatie berekent waar het kanon moet richten en geeft dit razendsnel door aan de computer in het kanon. Die computerberekeningen gaan veel sneller dat wij zelf zouden kunnen. Dit is ook wel nodig, de wapens op marineschepen kunnen heel veel patronen per minuut afvuren.
Goalkeeper
De goalkeeper bijvoorbeeld (die je ziet op het plaatje), een van de zelfverdedigingssystemen van de Koninklijke Marine, kan meer dan 4000 patronen per minuut schieten! Je hoort dan geen harde knal meer, maar meer een heel hard gezoem!