Hoe kun je vliegen in een film?

Wetenschap & Techniek
Oefenen voor stunt in een film

Hoe kun je vliegen in een film? Met deze vraag ging Edson samen met Zoë op pad. Zoë denkt dat het met een green screen gebeurt. Op zo'n groen scherm kunnen ze in de montage allerlei achtergronden monteren, bijvoorbeeld een lucht. Hierdoor lijkt het dan alsof je vliegt. Geen slecht idee, vindt Marco. Hij werkt bij een bekend stuntteam dat stunts in films maakt. Maar dat vliegen in films gebeurt toch vaak anders. Marco laat aan Edson en Zoë zien hoe ze actrice Liz laten vliegen in een nieuwe film. 

Een harnas aan kabels

Actrice Liz hangt aan kabels in een speciaal harnas en wordt door het 'rigging team' de lucht in getrokken via de kabels. Een rigging team is een club van sterke mensen die ervoor zorgt dat de acteur of actrice goed vast zit in de kabels. Zij trekken daarna aan de kabels, waardoor de acteur of actrice de lucht in gaat. Hierdoor lijkt het alsof de persoon aan de kabels gewichtloos is.

Montage

Tijdens de montage van een film worden alle scènes aan elkaar geplakt en wordt de film zoals je deze in de bioscoop of bij je thuis ziet. Dat wordt gedaan door een 'editor'. De editor poetst dan ook het harnas en de kabels weg die misschien nog ergens verstopt zitten in de delen waarin je iemand ziet vliegen.