Wat is Halloween?

De maatschappij
halogeen

Halloween wordt nog niet zo groot in Nederland gevierd, maar in andere landen is het een heel groot feest. Wat is Halloween eigenlijk? Willem Wever zocht het uit!

Betekenis

Halloween is een verbastering van het Engelse ‘All- Hallow-Even , dat Allerheiligenavond betekent. Wat houdt deze avond in?

Geschiedenis

Duizenden jaren geleden vierden de Kelten (Ierland) op 31 oktober oudejaarsavond. Zij geloofden dat die avond de geesten van de overledenen hun vroegere woonplaatsen bezochten. De uitgeholde pompoen met het lichtje erin en de griezelig verklede kinderen zijn dan ook het symbool van 'dolende ziel'. Het feest is in de 19e eeuw door Ierse immigranten naar Amerika gebracht, waar het nog altijd uitgebreid gevierd wordt. De Rooms Katholieken vieren op 1 November Allerheiligen, het feest van alle heiligen. De dag erna, op Allerzielen, worden de overledenen herdacht.

Feestje

Vooral in Amerika, Canada, het Verenigd Koninkrijk en in Ierland vieren ze Halloween. Het feest wordt ook steeds populairder in Europa. Halloween is tegenwoordig vooral een griezelig kinderfeest. Kinderen gaan zich verkleden als iets engs en bellen of kloppen aan bij de huizen in de buurt als het donker wordt. Dit doen ze alleen bij de huizen die griezelig versierd zijn met bijvoorbeeld lichtgevende pompoenen of fakkels. 

Trick or treat

Als de buurman of -vrouw opendoet, roepen de kinderen: 'trick or treat!'. Trick betekent dat de persoon die opendoet geplaagd gaat worden, en treat betekent dat de persoon iets lekkers moet geven, zodat hij of zij met rust gelaten wordt. De bewoners van de huizen geven de kinderen dan ook vaan snoepjes, zodat ze niet geplaagd worden! Volwassenen gaan met Halloween soms naar enge Halloweenfeesten die speciaal voor hen georganiseerd worden.