Halloween weetjes
Halloween weetjes

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Halloween is een feest op 31 oktober. Iedereen zich kan verkleden als enge monsters. Als je geluk hebt kan je lekker veel snoepen. Je kan namelijk gewoon bij mensen aanbellen en om snoep vragen! Het wordt in Amerika en Engeland groter gevierd dan in Nederland. Maar het wordt gelukkig ook steeds populairder bij ons. Willem Wever zoekt wat leuke weetjes die je moet weten over Halloween!

Halloween weetjes

1. De kleuren van Halloween zijn oranje en zwart. De kleur oranje staat voor pompoenen en herfst en zwart staat voor dood en duisternis.

2. Met Halloween werden verschillende gebeurtenissen gevierd. De boze geesten werden verjaagd. De doden werden herdacht. En het was een paar duizend jaar geleden de oudejaarsdag van Kelten. Kelten zijn stammen die voor het begin van onze jaartelling hebben geleefd.

3. Een Halloweenpompoen heet Jack-o’-Lanters. Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van deze naam. Het bekendste verhaal gaat over een smid, Jack. Hij had een duivel gevangen in een boom en daar een kruisteken op de stam getekend, hierdoor kon de duivel nooit meer weg. Jack mocht daarom de hemel en hel niet meer in. Hij moest zelf een weg vinden en creëerde hiervoor zijn eigen lantaarn. Dit is natuurlijk ook de functie van de lichtgevende pompoenen. Vandaar de naam Jack-o’-Lanters. Het is in de taal die toen gesproken werd, de Keltische taal.

4. Het verkleden in witte kleden met zwart geschminkte gezichten deden de mensen vroeger om de boze geesten te verjagen. Later gingen de mensen zich op meer manieren verkleden, dit deden ze zodat de boze geesten hen niet zouden herkennen.

5. Het woord ‘Halloween’ betekent ‘Aller Heiligen avond’.

6. ‘Trick-or-Treat’ is een Halloween spelletje. Kinderen gaan langs de deuren en als ze zeggen ‘Trick or treat!’ willen ze snoep. Waar het vandaan komt is niet helemaal duidelijk.

Aangezien Halloween dus steeds groter wordt in Nederland, zijn er ook meer leuke dingen te doen. Veel pretparken hebben activiteiten die met dit thema te maken hebben. Zorg wel dat je niet alleen gaat, want het kan nogal spannend worden natuurlijk!

Dit is ook leuk om te lezen:
Waarom vieren we weinig Halloween in Nederland? 
Wat is Halloween?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges