Wat is er met het oude geld gebeurd toen de euro kwam?

Wat is er met het oude geld gebeurd toen de euro kwam?

Sinds 28 januari 2002 kan er alleen nog met de euro worden betaald. De periode van 1 t/m 27 januari gold 2002 als een overgangstijd.

Inzamelen

De Nationale Eurocollecte (Coins for Care) organiseerde in Nederland acties om het oud muntgeld in te zamelen. Dit geld ging naar meer dan honderd erkende goede doelen. Nadat de nieuwe eurobiljetten waren verspreid en de oude biljetten uit de omloop waren genomen, zat Europa met een grote stapel nutteloze bankbiljetten.

Lees ook: Wat betekenen de letters eypo op het eurobiljet?

Hergebruik

De munten werden gesorteerd en gebruikt als grondstof voor de industrie. De bankbiljetten werden versnipperd en opnieuw gebruikt. Niet voor nieuwe bankbiljetten, maar als grondstof voor allerlei nieuwe producten.

In Belgiƫ worden van de oude biljetten onder andere ringbanden, notitieboekjes, enveloppen, fotoalbums, clipboards, muismatten en schrijfpapier gemaakt die voor 50% uit snippers bankbiljetten bestaan.

In Helmond, bij Eindhoven, is de onderlaag van de vloer van een sporthal gemaakt uit bankbiljetten. De Vlaamse designer Bart Baccarne ontwierp tuinmeubilair gemaakt van bankbiljetten.

Weet jij ook...

Wie de euro bedacht heeft?

Wat de puntjes onder Spanje op de euromunten betekenen?

Rate this article

  • love 21% love
  • lol 17% lol
  • omg 28% omg
  • pff 34% pff
site-footer-logo