Wat is er met het oude geld gebeurd toen de euro kwam?
De euro bestaat sinds 2002, daarvoor betaalden we in Nederland met guldens. In de eerste maand van 2002 is al het oude geld verzameld. De munten en biljetten werden gesorteerd en gebruikt als grondstof voor de industrie en voor nieuwe producten.
Van gulden naar euro
Sinds 28 januari 2002 kan er in Nederland alleen nog met de euro worden betaald. Voor de euro betaalden we in Nederland met guldens. De periode van 1 t/m 27 januari gold 2002 als een overgangstijd van gulden naar euro waarin veel geld is ingezameld.
Inzamelen
De Nationale Eurocollecte (Coins for Care) organiseerde in Nederland acties om het oud muntgeld in te zamelen. Dit geld ging naar meer dan honderd erkende goede doelen. Nadat de nieuwe eurobiljetten waren verspreid en de oude biljetten uit de omloop waren genomen, zat Europa met een grote stapel nutteloze bankbiljetten.
Hergebruik
De munten werden gesorteerd en gebruikt als grondstof voor de industrie. De bankbiljetten werden versnipperd en opnieuw gebruikt. Niet voor nieuwe bankbiljetten, maar als grondstof voor allerlei nieuwe producten.
In België worden van de oude biljetten onder andere ringbanden, notitieboekjes, enveloppen, fotoalbums, clipboards, muismatten en schrijfpapier gemaakt die voor 50% uit snippers bankbiljetten bestaan.
In Helmond, bij Eindhoven, is de onderlaag van de vloer van een sporthal gemaakt uit bankbiljetten. De Vlaamse designer Bart Baccarne ontwierp tuinmeubilair gemaakt van bankbiljetten.