Wat is de betekenis van het Nederlandse politie-logo?

De maatschappij
Zwaailicht

Heb jij er wel eens over nagedacht waar het logo van de Nederlandse politie eigenlijk voor staat? Als je goed kijkt, is het namelijk best een bijzonder logo. Willem Wever zocht uit wat de betekenis van het logo is!

Orde

Kort na de Tweede Wereldoorlog was het een chaos in Nederland, de politie bestond eigenlijk niet meer. Maar om het land weer op orde te krijgen, was er wel politiemacht nodig die de orde kon herstellen en controleren. Op 8 november 1945 werd besloten twee politiediensten op te richten. Gemeentes met meer dan 25.000 inwoners vielen onder de gemeentepolitie en de kleinere steden en dorpen vielen onder de rijkspolitie.

Lees ook: Kan mijn pony net zo stoer worden als een politiepaard?

Eigen logo

Beide politiediensten hadden hun eigen logo. Dat van de gemeentepolitie bestond uit een achtpuntige ster met in het midden een wetboek en maretakken. Het wetboek staat voor de Nederlandse orde en de maretakken staan voor liefde en vrede. Het logo van de regiopolitie bestond ook uit een achtpuntige ster, maar had in het midden een vlam van een granaat. Deze vlam staat voor waakzaamheid.

Lees ook: Wat gebeurt er als je bij Halt terrecht komt?

Nieuw

Na een reorganisatie in 1993 werd de verdeling in rijks- en gemeentepolitie opgeven. Er ontstonden regiokorpsen. En daar moest een nieuw logo voor komen. Het nieuwe logo heeft het wetboek uit het logo van de gemeentepolitie en de ontploffende granaat in het midden uit het logo van de rijkspolitie. Het is een mooie combinatie van onze wetten en de waakzaamheid die daarvoor moet zijn.

Ook leuk om te weten...

Hoe maak je een compositietekening?
Wat moet je doen om bij de politie te komen werken?