Als je moet huilen, waar komt dan al dat vocht vandaan?

Het menselijk lichaam
huilen

Wist je dat je eigenlijk de hele dag door huilt?

Smeermiddel
Tranen dienen als smeermiddel en reinigingsvloeistof. Als tranen over je oogbol rollen, reinigen ze die van stof en vuil. Tegelijk zorgen tranen ervoor dat je je oog goed heen en weer kunt bewegen.

Lees ook: Waarom moet je huilen als je pijn hebt en niet lachen?

Traanvocht
Maar dit soort tranen rollen natuurlijk niet heel hard; elke keer als je met je oog knippert komt er een klein beetje traanvocht op je oog. Het verdwijnt weer in je traanbuis in je ooghoek. Maar, als je woest of heel verdrietig bent, komen tranen uit de grote traanklieren. Je traanbuizen kunnen je tranen niet verwerken, dus rollen ze over je wangen.

Drie verklaringen
Maar hoe komt het nou dat je tranen hebt? Er zijn drie mogelijke verklaringen voor:
1. Tranen zitten vol afvalstoffen zitten die je lichaam kwijt wil.
2. Mensen hebben de kunst om te huilen ontwikkeld om te overleven: vroeger moesten de mensen overleven in de jungle of stoffige vlaktes. Om goed te kunnen zien, maakten tranen je ogen schoon.
3. Een beetje een vreemde, maar vroeger zou de mens in en bij het water geleefd hebben en tranen zouden je ogen beschermen tegen het zoute water. Mensen hebben later hun tranen bewaard om hun emoties te tonen. Tranen zijn natuurlijk niet alleen om te huilen. Er zijn genoeg mensen die moeten huilen van het lachen!!

Ook leuk om te weten:
Hoe huilen acteurs en actrices in een film?
Waarom moet je huilen van uien?