Wat gebeurt er met mijn drol?

Wetenschap & Techniek
wc-rollen

 

Buis onder de grond

Als je de wc doortrekt gaat je drol, met papier en water, naar een buis onder de grond. Dit is een rioleringsbuis. Daarna komt je drol aan op de rioolwaterzuivering. In Nederland zijn ongeveer 350 rioolwaterzuiveringen die het vieze afvalwater van alle Nederlanders weer schoon maken. En als al dat water weer schoon is, mag het terug de natuur in stromen. Dat kan bijvoorbeeld via een rivier. 

Schoonmaken

Het is erg belangrijk dat jouw wc-water met poep en plas goed wordt schoongemaakt voordat het de natuur in stroomt. Want als het niet wordt schoongemaakt, wordt de natuur vies. Dat is slecht voor planten en dieren. Die kunnen dan ziek worden. En mensen ook.

Doortrekken

Stel dat je in het centrum van ’s-Hertogenbosch je drol doortrekt. Dan stroomt je drol met een gemiddelde snelheid van 4 meter per seconde door het riool naar de zuivering. En ongeveer een halve dag later stroomt jouw vuile wc-water weer schoon de rivier in.

Wist je dat…

Wist je dat  jij per dag wel 140 liter afvalwater produceert. Dat komt omdat je doucht en omdat je de wc doortrekt. En het komt ook omdat er water nodig is om jouw vuile borden en  bekers af te wassen en om jouw kleren te wassen. Als dit afvalwater moet weer worden schoongemaakt.

Bron: Nicole van Heeswijk, waterschap Aa en Maas

Lees ook...

Poepen en plassen dieren ook in hun winterslaap?
Hoe maak je energie uit poep?