Waarom geven mannen geen kusjes aan mannen maar wel aan vrouwen?
In het algemeen zijn er twee redenen om iemand te kussen:
- Als begroetingsritueel
- Als je van iemand houdt, als onderdeel van de erotiek
Een intieme handeling
Mannen en vrouwen kussen elkaar als ze van elkaar houden. Op deze manier kussen is een heel intieme handeling, die je het liefst alleen voor je liefje bewaart. Er zijn heel veel verschillende soorten zoenen of kussen, waarvan de tongzoen het meest bekend is.
Kussen in deze zin is verbonden met seksualiteit. Lange tijd was hier in Nederland de norm dat seksualiteit bedoeld was om kindjes te krijgen. Daarom vond men dat het alleen tussen een getrouwde man en vrouw mocht. Tegenwoordig denken we hier wat makkelijker over over. Je hoeft niet meer getrouwd te zijn. Ook hoeft het niet alleen maar tussen een man en een vrouw, maar het mag ook tussen twee mannen of twee vrouwen gebeuren. Omdat dit lange tijd taboe was, zag je maar zelden dat een man een man kust, zeker buiten op straat. Tegenwoordig zijn we wat vrijer in onze gewoonten en gebruiken, en zie je kussen steeds vaker ook gewoon op straat, meestal tussen mannen en vrouwen maar steeds vaker ook tussen mensen van het gelijke geslacht.
Begroetingsritueel
Een heel andere manier van kussen is kussen als begroetingsritueel. Er zijn culturen waarbij dit heel normaal is, in andere culturen daarentegen weer heel ongebruikelijk. Russen hebben er bijvoorbeeld weinig moeite mee om elkaar te kussen. Dat gaat dan om mannen onderling, die elkaar op kameraadschappelijke manier een kus op de wang geven. Engelsen daarentegen zijn hierin heel terughoudend. Die kussen eigenlijk nooit als begroetingsritueel.
Ongebruikelijk
In Nederland is kussen tussen mannen als begroetingsritueel nog steeds vrij ongebruikelijk, al komt het meer voor dan bijvoorbeeld dertig jaar geleden. Met de emancipatie van de seksen zijn ook op dit vlak de manieren losser geworden. Je ziet het nog steeds niet heel vaak, maar als mannen elkaar als begroetingsritueel kussen zijn er weinig mensen meer die er aanstoot aan geven.