Hoe wordt een grote tv show gemaakt en wat gebeurt er voor dat ze gaan opnemen?

Hoe wordt een grote tv show gemaakt en wat gebeurt er voor dat ze gaan opnemen?
een grote spelshow vanuit het publiek gefotografeerd

Er komt heel wat bij kijken om een grote televisieshow te maken! Grote tv-shows zoals quizen of spelprogramma's worden in de studio opgenomen. In Aalsmeer zijn grote televisiestudio's en ook in Hilversum.

De spelshow

De spelshow: Miljoenenjacht wordt bijvoorbeeld in de studio's van Aalsmeer opgenomen. Het begint allemaal bij het bedenken van een programma. Soms wordt er een heel nieuwe show bedacht, maar vaak worden ook succesvolle shows uit het buitenland gekopieerd, zoals De Zwakste Schakel of Weekend Millionairs.

Rechten

Een televisieproducent moet daar dan de rechten van kopen. Zodra het plan er ligt, wordt er een team met mensen aangesteld die het programma gaan maken. Zo zijn er mensen van de productie die moeten zorgen dat alles goed geregeld wordt, redacteuren bedenken de vragen voor de quiz en zoeken kandidaten. En de regisseur bedenkt hoe hij de tv-show wilt opnemen.

Decor

Voor een grote televisieshow is er vaak een vast decor: het publiek zit op een vaste plaats, de presentator heeft een vaste plek en de kandidaten ook. Het decor is groot en er hangen overal lampen. Die lampen zijn heel belangrijk, daarmee worden de presentator en de kandidaten op het juiste moment uitgelicht. Licht - en geluidstechnici bedienen de apparatuur.

Uren wachten

Voordat de opnames kunnen starten wordt er gereperteerd. Staan de mensen op de juiste plek, werkt de techniek? Weten de kandidaten wat ze moeten doen? Doet de microfoon het? Enzovoort. Het publiek die bij een grote spelshow aanwezig is, moet vaak uren wachten. Maarja dat hoort er nu eenmaal bij als je graag op tv wilt komen!

Rate this article

  • love 14% love
  • lol 21% lol
  • omg 28% omg
  • pff 38% pff
site-footer-logo