Hoe weet een blindengeleidehond waar zijn baasje naartoe moet?

De maatschappij
blindengeleidehond

Een hond weet niet waar z’n baasje naartoe moet, dat moet het baasje aan de hond vertellen. En dan niet de hele route in een keer. Het baasje moet de hond straat voor straat vertellen waar hij of zij heen wil.

Route

Een voorbeeld: Marlies is blind en wil met haar hond naar de bakker een paar straten verderop. Wanneer Marlies met haar hond de deur uitgaat moet ze de route precies in haar hoofd hebben. Als Marlies de voordeur dichttrekt moet ze tegen haar hond zeggen: ‘linksom’ of ‘rechtsom’. Marlies kan dan op pad.

Bekijk ook: Hoe wordt een hond een schaapshond?

Zijstraten

Iedere zijstraat die ze tegenkomen, loopt de hond twee meter in. Marlies weet dan dat er een zijstraat is en kan dan op een veilige plek, twee meter van de hoek, oversteken. Wanneer ze de straat overgestoken zijn moet Marlies de hond weer opnieuw een commando geven. Dan weet de hond waar ze nu naartoe moeten.

Bekende weg

Wanneer Marloes de hond heeft geleerd waar de bakker is, kan ze de hond het commando ‘zoek bakker’ geven. Maar dat kan alleen wanneer ze de hond van tevoren heeft geleerd wat en waar de bakker is.

Deze vraag is beantwoord met hulp van KNGF blindengeleidehonden.

Weet jij ook...

Of een hond kan verbranden als hij in de zon ligt?

Waarom de tong van een hond vaak uit zijn bek hangt?