Naar vraag & antwoord

Waarom heeft een Formule 1 wagen van die brede banden? Wetenschap & Techniek

Bekijk antwoord
Waarom heeft een Formule 1 wagen van die brede banden?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Een Formule 1 auto heeft hele brede banden, waarom is dit eigenlijk? Willem Wever zoekt het uit.

Krachten

De belangrijkste reden is het grote verschil tussen de kracht van een Formule 1-wagen en de kracht van een wielrenner. In principe geldt: hoe smaller de banden, hoe minder weerstand je hebt en hoe harder je dus kunt rijden.

Dit is ook leuk om te lezen: Wat doen de Formule 1 Coureurs als ze tijdens de race ineens moeten plassen?

Hard gaan

Iedereen die hard wil gaan, moet dus op de smalst mogelijke banden rijden. Omdat de kracht van een wielrenner beperkt is, geven de smalle fietsbandjes genoeg grip op het asfalt. Ook gaat een wielrenner lang niet zo hard als een Formule 1-wagen.

Bochten

De smalle bandjes geven ook in de bocht genoeg grip om er niet uit te vliegen. Een Formule 1-wagen heeft juist heel veel vermogen. Om dit vermogen over te brengen op het asfalt heeft zo'n wagen hele brede en vlakke banden nodig.

Grip

Brede, vlakke banden geven het meeste grip. Als een Formule 1-auto op smalle banden zou staan, zouden deze banden al bij de start onmiddelijk doorslippen. Een Formule 1-auto gaat heel hard door de bocht, soms wel met 200 kilometer per uur. Hierdoor heeft hij zowel voor als achter hele brede banden nodig om ook in de bocht voldoende grip te hebben.

Ook interessant:
-Hoe race je eigenlijk het perfecte rondje?
- Hoe word je Formule 1 coureur? 

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!