Waar komt de naam "Formule 1" vandaan?

Geschiedenis
racen

Je hebt misschien wel eens een racewedstrijd met racewagens op televisie gezien. Snelle wagens met zware motoren racen over de mooiste circuits.

Geschiedenis

Rond 1894 begon men in Frankrijk voor het eerst met autoraces waarin men van stad naar stad reed. Al snel volgden ook andere landen zoals Italië en Amerika, en werden er ook speciale circuits aangelegd. Rond 1907 werd de allereerste “Grand Prix” (grote prijs) georganiseerd. Er werd een belangrijke “formule” (regel) vastgesteld. De racewagens mochten maar een bepaald aantal kilo wegen en van een bepaalde grootte zijn. Al snel werden er races georganiseerd die men “Formula Libre” noemde, wat “vrije formule” betekent. De belangrijke regel van net gold niet meer in deze races.

In 1946 werd de FIA opgericht (Federation Internationale de l’Automobile). Deze FIA vond het maar niets dat de racewagens die aan de Grand Prix meededen zich aan geen enkele regels meer hoefden te houden. Zij besloten dat er weer een nieuwe “formule” moest komen en er werd voor het eerst gesproken over de “Formule 1”. Deze naam is door de jaren heen behouden en wordt nog steeds gebruikt om aan te geven om wat voor soort races het gaat.